Program Sayacı Nedir?



Bir yönerge adres kaydı, PC veya yönerge göstergesi olarak da bilinen bir program sayacı, bir bilgisayar sisteminin merkezi işlem biriminde ( CPU ) bulunan bir kayıt türüdür . Sayacın amacı, bir talimat dizisinde yürütülmesi gereken bir sonraki talimat için geçici konut sağlamaktır. Bir talimat alındıktan ve uygulandığından, program sayacı dizgede bir sonraki komutu sıraya alarak, bir görevi tamamlamak için gerekli adımların yürütülmesindeki anında kredi veren bankalargecikmeleri en aza indirir. Her zaman bir sonraki talimatı işaret ederek, süreç verimli bir şekilde ilerlemeye devam eder.
Varyasyonlar olsa da, merkezi işlem birimi içinde bir program sayacının çalışması nispeten basittir. Yeni bir görev sipariş edildiğinde, belleğe alınan görevi yönetmek için gerekli olan talimatlar. Bu, normal olarak CPU tarafından, belleğe gönderilen bir adres yaratılarak gerçekleştirilir; bu, komutları bir veri yolu vasıtasıyla veri olarak üniteye geri göndererek yanıt verir.
Program sayacı, CPU'da bulunan birkaç farklı yazmaçtan biri olarak, görev dizisindeki her bir komutun alınma görevini yerine getirir. Mantıksal sıralamanın sürdürülmesi, her bir adımda ileriye doğru ilerlemeyi kolaylaştırır, sonuçta görevi tamamlar. Bu mantıksal ilerleme, önceki veriler kullanımdayken bile kullanılacak olan verilere işaret edilerek tutulur, ardından her komut sırayla yürütüldüğü sırada sıradaki sonraki verilere hızlı bir şekilde işaret edilir.
Program sayacının konfigürasyonuna bağlı olarak, kayıt, gerçekte yürütmekte olan belirli bir süreçle ilgili birden fazla talimatın işaretçisi olarak hizmet edebilir. Bazı yazmacı tasarımlarıyla, program sayacı yalnızca sıradaki sonraki işlemlere değil, aynı zamanda uygulanmakta olan yeni yayımlanmış yönergelere de işaret eder. Bu özel tasarımın, anında kredi veren bankalarkaynakların dengesinin korunmasına yardımcı olduğu ve ayrıca talimatların ileriye doğru hareketini daha yüksek bir verimlilik seviyesinde korumaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Bir program sayacının işlevi, herhangi bir görevde yer alan talimatların başarılı bir şekilde yürütülmesi için gereklidir. Sıradaki her bir talimatın yolunu işaret ederek, sayaç, görevi hızlı ve verimli bir şekilde tamamlamayı sağlayan bu adımların mantıksal bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bu tip bir kayıt kullanılmadan, dizinin bozulma potansiyeli arttırılacak ve görevin tamamlanma şansı nispeten az olacaktır. Tüm talimatların adım adım tamamlanarak aşamalı bir aşamaya organizasyon eklenmesiyle, program sayacı anormallikleri en aza indiren ve işlemin düzgün bir şekilde ilerlemesini sağlayan bir kanal görevi görür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Soket Programlama Nedir?

Vahşi Batı nedir?