Soket Programlama Nedir?



Soket programlama, soketlerin yazılımlar arasında bir bağlantı oluşturmak için kullanıldığı ve manipüle edildiği bir programlama şemasıdır. Yuvalar, yazılımları farklı bilgisayarlar arasında veya aynı bilgisayar içinde birbirine bağlamak için kullanılır; böylece programlar veri paylaşabilir. Soket programlama, anlık mesajlaşma,kolay kredi veren bankalar İnternet tarayıcıları, dosya paylaşım programları ve bilgisayarı bir sisteme bağlanmaya zorlayan herhangi bir şeyle birlikte kullanılır. Çoğu soket otomatik olarak programlanır, ancak bazı işletim sistemleri (OS) bu sorumluluğu kullanıcının ellerine bırakır.
Soket programlama bir soketi bir bilgisayardan diğerine bağlamak için bir komut listesi kullanılmasını içerir. Örneğin, bir anlık mesajlaşma programının çalışması için, ikinci bir bilgisayara bağlanmalıdır. Bu bağlantıyı yapmak için bir soket kullanılır. Bağlantıyı başlatarak, iki bilgisayar artık birbirine bağlanabiliyor ve birbirleriyle konuşabiliyor.
Peer-to-peer ( P2P ) programları, soket programlaması söz konusu olduğunda özel durumlardır. Çoğu program, istemci veya sunucu olarak çalışır. Bir P2P programı, kullanıcıların edebiliyoruz bu yüzden, hem görevi görür indirmek dosyalar aynı anda kullanıcıdan indirilirken bir kişi dosyaları.
Çoğu soket programlama kullanıldığında, iki bilgisayar etkileşime girebilir, aynı bilgisayardaki iki program için de yararlıdır. Ara işlem olarak bilinen bu, bir programın başka bir programdan bilgi almasını ve kullanmasını sağlar. Örneğin, bir program bir slayt gösterisi oluşturucuysa ve slaytta video oynatmak için bir video programından bilgi alması gerekiyorsa, slayt gösterisi ve video programlarını bağlamak için bir soket yapılır. Interprocessing yaygındır, ancak iki bilgisayar arasında soket kullanmak kadar yaygın değildir.
Soket programlama kullanıldığında, programlayıcı ve kullanıcı soketlerin çift yönlü olduğunu hatırlamalıdır. Bu, her iki bilgisayarın da birbirleriyle iletişim kurabildiği ve birbirlerinden veri alabileceği anlamına gelir. Bir bilgisayarı hızlı kredi veren bankalarbaşka bir sisteme açmak tehlikeli olabilir çünkü diğer tarafı kullanıcı kötü amaçlıysa saldırıya geçebilir. Bu nadir de olsa, ve bir soketi başka bir sisteme bağlamak genellikle güvenlidir.
Soketler genellikle OS'de veya sınırlı programlama ile otomatik olarak yapılır. Komut satırının sıklıkla kullanıldığı işletim sistemi arayüzlerinde, kullanıcı sıklıkla soketleri manuel olarak oluşturmak zorunda kalacaktır. Bu, kullanıcının bazı temel soket programlarını bilmesi için zorlar, böylece önemli bağlantılar yapılabilir. Yuva oluşturulmamışsa, bilgisayar diğer sistemlerle iletişim kuramayacak ve bilgisayarın kullanışlılığını sınırlayamayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Program Sayacı Nedir?

Vahşi Batı nedir?